Julkisivun pesu vai maalaus – milloin ja miksi?

Yksi useimmin esiin nouseva kysymys alaamme liittyen on se, että koska pinta pitäisi maalata ja koska pestä. Maalaukseen liittyvä uutuus koetaan helposti ainoaksi vaihtoehdoksi silloinkin, kun pesulla saadaan aikaan parempi lopputulos ja tyypillisesti merkittävästi edullisemmin. Onpa joku tokaissut joskus jopa sanonnan ”maalaus on paras pesu”, mutta valitettavasti se ei yleensä pidä paikkaansa.

Mitä julkisivu kertoo kiinteistöstä?

Julkisivu antaa voimakkaan ensivaikutelman rakennuksesta, joka ulottuu myös siinä asuviin ihmisiin. Julkisivusta saa nopealla silmäyksellä kattavan kuvan siitä, miten kiinteistöä hoidetaan. Oli se sitten reilua tai ei, vaikuttaa tämä vaikutelma myös arvioon kiinteistön tai huoneiston arvosta. Tämän ensivaikutelman jokainen ihminen muodostaa hetkessä ja sitä on vaikea muuttaa. Täydellinenkään sisätilaremontti ei auta, jos julkisivu on likainen ja hoitamaton. Vai alkaisitko myymään autoasi, jos se olisi kuran peitossa ja täynnä koiran karvoja?

Milloin pesu voidaan tehdä?

Pesun voi tehdä aina, kun pinta kestää ulkosäätä. Pesu puhdistaa pinnan ja tekee siitä kirkkaamman poistaen samalla kasvustoa, joka näyttää rumalta ja myös pilaa materiaaleja. Tiiliseinissä jäkälä ja sammal tuhoavat tiiliseinän kiinnityslaastia. Poltettuun tiileen tarttuva jäkälä edesauttaa tiilien ulkopinnan rapautumista kosteutta sitoessaan ja pinnan jäätyessä.

Tiiliseinänkin voi pestä – ja se kannattaa.

Tiiliseinien suhteen on olemassa sitkeä uskomus, ettei niitä voi pestä kosteusvaurioiden pelossa. Oikealla pesutekniikalla pestäessä pinta kastuu kuitenkin saman verran kuin kovalla sateella. Eli jos seinä kestää sateen, se kestää myös pesun.

Maalatut pinnat puhtaiksi

Kaikki maalatut pinnat voidaan pestä, mutta pesussa kannattaa huomioida suojaus: näin pesuvesi ei pääse sisärakenteisiin. Maalattujen pintojen yleisin ja ensimmäinen harmi on home, joka menee hoitamattomana ajan kanssa puupinnan maalista läpi ja alkaa lahottamaan puuta. Mitä pidemmälle home pääsee, sitä suuremmat ongelmat seuraavat ja sitä suuremmaksi kasvavat myös kustannukset. Ylläpidolla on siis esteettisten ilojen lisäksi myös taloudellisia hyötyjä.

Nykyajan maalit  eivät enää suojaa seinää kasvustolta, sillä niissä ei ole suoja-aineita. Joskus pelkkä pesu sekä lisäksi kasvustonestokäsittely turvaavat maalipintaa maalausta paremmin – toki vain silloin, kun maalipinta on ehjä. Suojauskäsittely on hyvä valinta myös maalauksen jälkeen, sillä se suojaa pintoja kasvuston hyökkäyksiä vastaan.

Mitkä ovat yleisimmät rakennuksia likaavat kasvustot?

Mitä karkeampi seinä on ja mitä suurempi on seinän tarttumapinta, sitä enemmän kasvustoa siihen ilmaantuu. 70% seinien kasvustosta onkin kasvuston, eli levän, homeen ja punajäkälän aiheuttamaa.

Tyypillisesti ensimmäisenä seinään ilmaantuu kosteana vihertävä levä, joka kuivuessaan harmaantuu. Toiseksi harmaana, verkkomaisena tai mustina pisteinä esiintyvä home ja kolmanneksi sammal ja jäkälä.

Huokoisilla, karkeilla ja rapatuilla pinnalla esiintyy hyvinkin kirjavaa kasvustoa, kärkinimenä punajäkälä. Se värjää varsinkin vaaleat pinnat punaisen ruskeaksi. Senkin voi poistaa, mutta se vaatii yleensä kaksi käsittelyä. Koska kasvusto on syvällä ja pinta arka, täytyy kasvusto ensin tappaa ja vasta sitten pestä pois. Kuten muillakin pinnoilla, on tämän jälkeen tärkeää suojata pinta uudelta kasvustolta. Näin saadaan paras lopputulos, joka säilyy pitkään.

Puhdistetaanko teidänkin talonne pinnat? Ota yhteyttä ja kysy lisää! Tai lue lisää palvelustamme tästä. Hinnoitteluumme voit tutustua tästä.