Kaupungeissa kasvaa levää – Miksi rakennukset likaantuvat nykyään niin nopeasti?

Olimme vastikään taloyhtiön pesu- ja pinnoituskeikalla, jossa tapasin talon asukkaita kahvitauon aikana. Eräs henkilö ihmetteli ääneen, miten nykyään kasvustoa ilmaantuu talon seiniin paljon aiempaa enemmän ja nopeammin – tai siltä se ainakin tuntui, vaikka epäili kaveri omaa havoinnointikykyään. Mutta oikeassa hän oli. Nykyään julkisivujen ja kattojen pinnat keräävät kasvustoa huomattavasti nopeammin kuin aiemmin. Syitä tähän on useita.

Ensimmäinen näistä on kohentunut ilmanlaatu. Nykyään ilma on puhtaampaa kuin aiemmin, joka on luonnollisesti hieno asia. Samalla se kuitenkin mahdollistaa kasvustolle entistä paremmat elinolot. Nykyajan polttoaineissa ei ole enää lyijyä, eikä lämmityspolttoaineissa rikkiä. Aikaisemmin ilmassa leijunut lyijy ja rikki oli myrkkyä kasvustolle. Esimerkiksi levä on erittäin herkkää rikille – siksi talojen piippujen kohdilla ei yleensä kasva yhtään mitään.

Toinen suuri muutos oli vuonna 2012 voimaan astunut VOC-direktiivi, jonka seurauksena maaleista poistui haihtuvat orgaaniset aineet. Tämä edesauttaa kasvuston menestymistä maalipinnoilla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että seinät ovat pestävissä ja käsiteltävissä niin kauan, kun home ei ole päässyt maalipinnasta läpi. Pesun jälkeen on paras mahdollinen tilanne tehdä kasvustonestokäsittely, koska pesu puhdistaa maalipintaa niin, että käsittelyaine jää siihen pitkäksi aikaa.

Julkisivujen likaisuudesta noin 70% onkin kasvuston aiheuttamaa. Meillä Suomessa ja muuallakin samoilla leveysasteilla on varsin suotuisat olosuhteet monenlaisille kasvustotyypeille. Kasvusto vaatii yli 30% ilmankosteuden ja +5 asteen lämpötilan, joka meillä saavutetaan noin kahdeksana kuukautena vuodessa. Lämpötilassa kotimainen, viileähkö säätila on erinomainen kasvustolle lukuun ottamatta paukkupakkasia. Kaupungeissakin yleiset puustot puolestaan synnyttävät varjostusta, joka osaltaan kannustaa kasvustoa kasvamaan.

Muutokset ja ilmanlaadun parannukset ovat tapahtuneet pikkuhiljaa vuosien aikana ja nyt kasvustolla onkin enemmän tilaa rehottaa. Ja vaikka ilman puhtaus onkin hieno asia, ei levä, sammal tai jäkälä edelleenkään kuulu talojen seinille vaan metsiin.